Thursday, April 17, 2014

Feshane'de Hatay Günleri









Hafta sonu İstanbul’da Feshanede 4’üncüsü düzenlenen Hatay Günleri vardı..


  9-13 Nisan arasında Feshane'de düzenlenen Hatay Günlerine katılım yoğundu.


Pazar günü biz de oradaydık.

Feshanede bu tür günler sık sık düzenleniyor.



 Daha önce birçok ilin günlerine katıldık buradanda sizlerle paylaştım..


Hataylı değiliz ama özellikle eşimden dolayı  çok aşinayız bu ile..


Eşim ilk görev yıllarını Hatay Reyhanlı'da  geçirdiği için sürekli yemek kültürünü , 


insanını Hatay'ı anlatır durur..






Uzun yıllar sonra Hatayı ziyaret edince beklediğimden güzel bir yerle karşılaştım..


Özellikle yemek kültürüne bir yemek bloggeri olarak  hayran kaldım..


Hatay izlenimlerimizi de sizlerle daha önce paylaşmıştım..






İşte Feshanede de Hatay'ın hem yöresel yiyecek ve içecek hem de kültürel ürünleri sergilendi..


Firmalar ürünlerini, üreticiler doğal gıdaları ,sanatçılar ise eserlerini sergileme fırsatı buldular..    











Üstte yöreye ait lezzetleri bir arada görüyorsunuz..


Feshane'ye o muhteşem pazar günü trafiğinden sıyrılıp ulaştığımız da alttaki muhteşem kalabalık karşıladı bizi..


Ortalık sanki duman altı gibiydi..


Kebap ve ızgara kokuları sarmıştı her yanı..









Altta gördüğünüz oruk ve içli köfteler satılmak üzere dağ gibi yığılmıştı.


Hijyen olarak pek iç açıcı değiller kabul etmeliyiz..


Fiyatlarda aslında çok makul derecede değildi..


Ama iştah açıcı lezzetlerdi kabul etmeliyim..


     









Özellikle künefe denilince ilk akla gelen şehir Hataydır..


Bir çok insanda o gün oraya künefe tatmak için gelmişti..


Künefe yapımını ,kadayıfının hazırlanmasını orada canlı canlı gördük..


Ve tabii lezzetini de tattık..


Sadece bunun için bile gidilebilirdi..










Altta biberli ekmeği görüyorsunuz..


Biberli ekmek aslında bir nevi lahmacun lezzetinde..


Üzerinde kıymalı harç yerine biberli bir harç vardı..













Devasa kavurmalar...













Satır kıyması ile hazırlanmış kağıt kebapları..


Çok pratik bir şekilde kağıt üzerinde şekillendirilmiş ve müşteri alana kadar

üst üste yığılmış bir şekildeydiler..


Görüntü güzel olsa da havanın sıcaklığı göz önüne alındığında çokta sağlıklı gelmedi bana..













Etli lezzetler bir hayli çoktu.. 













Alttaki fotoğrafta kömbe yapılışını görüyorsunuz..


 Antakya, Osmaniye, Maraş  yöresine ait geleneksel bir lezzetmiş...


 Özellikle Ramazan Bayramında eve gelen misafirlere çayın yanında ikram edilirmiş. 


Kömbe kalıbını altta görüyorsunuz.. Diğer adı gereviç ya da kahke kalıbı.. 


Kömbe hamurunu elde açıyorlar,sonrasında da 


 içine yarım ceviz içi koyuyorlar susama batırıp kalıba bastırıp şekillendiriyorlar..










Hatay usulü Kireçte kabak tatlısı,ceviz reçeli ve turunç reçeli ilgimi çekenler arasındaydı..


Hepside birbirinden güzeldi..













Tatlılarında Hatay usulü olduğu söyleniyor..


Onların yalancısıyım..











Sonrasında Feshane'ye kapalı fuar alanına geçtik..

İçerisi başka bir alemdi görmeliydiniz..

Ev yapımı biber ve domates salçaları, çeşit çeşit peynirler ,tereyağlar,

Hatay'ın ünlü kahvaltılığı sürk ve zahter,

künefe peyniri, karadut şerbeti, zeytinyağları ve ev yapımı nar eksileri,

Bunların neredeyse tamamını tadarak alma imkanınızın olması çok güzel..







Kurutulmuş domatesleri de ilave edelim..










Yoruldunuz yorgunluğunu atmanız için közde kahve keyfi de yapabilmeniz mümkündü..













Hani biraz önce tadıp almanız mümkün demiştim ya..


İşte altta gördüğünüz nar ekşisi içinde ki zahteri simit eşliğinde bende tattım..


Ve bu sunum şekli çok hoşuma gitti..


Zahter değişik bir lezzet, beğendim..













Et deyince ,döner olmadan olmaz dı sanırım..Yanında da pilavı..










Araya bir de  Giresun Fındıklı Burmacısı karışmıştı ki..


Feshaneye her gidişimde gözüm arar bu lezzeti..


2 Mayıs da sanırım Giresunlular günü var ki kaçırmayın derim bu lezzeti.. 













Alttaki çiçeklerde Feshane'nin bahçesinden;  güzel bir görüntü ..










Hatay günleri ve diğer günler Ülkemin güzel illerine ait lezzetleri tadabilmeniz


 ve kültürlerine ait motiflere yakından tanık olabilmeniz için çok güzel bir imkan..


Fırsatını bulursanız kaçırmayın gidin derim..

No comments:

Post a Comment